fbpx

Jak dbać o trzustkę? O tym nie możesz zapomnieć

Trzustka – za co odpowiada?

Trzustka u człowieka znajduje się pod żołądkiem i wątrobą, nad jelitami. Jest niewielka – ma około 20 cm długości i około 5 cm szerokości. Jaka jest jej funkcja? Trzustka produkuje sok trzustkowy, który pomaga rozkładać pokarmy. Z tego powodu jest niezbędna w procesie trawienia. Ponadto wydziela również glukagon oraz insulinę, które regulują poziom cukru we krwi. Jak więc widać, pomimo niewielkich rozmiarów, pełni ważną rolę w naszym organizmie, a przy tym, w przeciwieństwie do wątroby, nie jest w stanie samodzielnie się regenerować – dlatego choroby łatwo mogą ją uszkodzić.

Niestety jeśli z trzustką dzieje się coś niedobrego, zazwyczaj zdajemy sobie z tego sprawę dość późno. Gdy zaczynamy odczuwać ból, oznacza to najczęściej zaawansowane stadium zapalenia. Zamiast więc martwić się potencjalnymi chorobami, warto wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą nam utrzymać trzustkę w dobrej kondycji. Oto one:

Unikaj nałogów

Palenie tytoniu czy nadmierne spożywanie alkoholu szkodzą naszemu organizmowi na wiele sposobów. Negatywnie wpływają również na trzustkę. Palenie papierosów zwiększa ryzyko zachorowania na zapalenie trzustki aż o 87%! Jeśli więc zależy nam na zdrowiu tego narządu, warto raz na zawsze odstawić papierosy. Jeśli zaś chodzi o alkohol, nie musimy całkowicie eliminować go z naszej diety, warto jednak dbać o to, by nie przekraczać zbyt często dziennej dopuszczalnej dawki (w przypadku kobiet jest to 25 ml, w przypadku mężczyzn – 50 ml).

Ogranicz tłuste potrawy

Zdrowa dieta to podstawa – w odstawkę powinny pójść smażone potrawy, tłuste gatunki mięs czy też nabiał z dużą zawartością tłuszczy – na przykład jogurty, margaryny, śmietany. Zdecydowanie powinniśmy również unikać słodyczy i przetworzonej żywności. Wprowadźmy za to do diety ryby, oliwę z oliwek czy też olej lniany, potrawy gotowane, gotowane na parze czy też pieczone w folii. Nie zapominajmy o uzupełnieniu diety o warzywa i owoce. Świetnie sprawdzają się tutaj warzywa kapustne, takie jak kalafior, brokuły czy brukselka. Warto też często spożywać szpinak – pobudza on trzustkę do produkcji soku trzustkowego.

Przyprawiaj potrawy

Trzustce dobrze służą aromatyczne przyprawy – na przykład imbir, kurkuma, kardamon czy cynamon. Imbir i kurkuma działają przeciwzapalnie, dzięki czemu pomagają utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. Imbir dodatkowo pobudza trzustkę do działania, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie szkodliwych substancji.

Jak dbać o trzustkę? Zasady są dość uniwersalne: zdrowa dieta, unikanie tłustych potraw, ograniczenie alkoholu i papierosów, regularne picie ziół – to wszystko porady, które często słyszymy, gdy martwimy się także o zdrowie innych narządów. Na szczęście więc dbanie o trzustkę nie wymaga od nas wielkich wyrzeczeń. Jeśli tylko będziemy rozważnie planować posiłki i wprowadzimy do diety kilka z wymienionych wyżej elementów, wszelkie choroby trzustki powinny omijać nas szerokim łukiem.

Jakie zioła na trzustkę?

Nie od dziś wiadomo, że zioła stanowią świetne uzupełnienie diety. Nieprzypadkowo Ojciec Klimuszko poświęcił im znaczną część swojego życia, tworząc liczne  mieszanki zdrowotne, wspierające organizm w wielu chorobach. W przypadku trzustki świetnie sprawdzi się pokrzywa, szałwia, rozmaryn czy ostropest plamisty. Musimy jednak pamiętać, że napary ziołowe należy pić regularnie – najlepiej codziennie. Tylko wtedy odniosą właściwy skutek.

Ale to nie wszystko – w trosce o dobro trzustki polecamy też nalewkę Ojca Klimuszki. Ten bezalkoholowy tonik zawiera w swoim składzie między innymi czarną porzeczkę, liście aronii, mniszek lekarski, szałwię, morwę białą czy poziomkę. Spożywany codziennie rano i wieczorem pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspiera działanie trzustki.



Dodaj komentarz
Bezpłatna dostawa do paczkomatu, pocztą, kurierem

dla zamówień powyżej 100 zł

Bezpieczne zakupy

30 dni na zwrot

Gwarancja jakości

System HACCP, Oskar „Serce za serce”, licencja oo. Franciszkanów

Płatność online albo za pobraniem

Szybkie przelewy online, BLIK.